Kou vertraagt de veroudering van groente en fruit, maar van te koud kan het kapot gaan (koude-bederf). Afdekken zorgt ervoor dat groente en fruit niet uitdrogen, daarom heeft het vaak een schil. Ook licht heeft invloed op de rijping. Tot slot komt er ethyleen vrij waar bepaalde groentes en fruit heel gevoelig voor zijn.
Nooit in de koelkast maar op kamertemperatuur, boven de 12 graden:
- Citrusvruchten als sinaasappel, mandarijn en citroen.
- Bijna alle tropische vruchten. Kiwi bijvoorbeeld.
- Bananen.
- Aubergine.
Niet in de koelkast, maar wel onder de 15 graden:
- Aardappelen en uien
- Vruchtgroentes als komkommer, tomaten, courgettes en paprika's.
De rest kan in de koelkast. Bij voorkeur in de groentelade of afgedekt omdat de koelkast producten versneld uitdroogt.
Witlof, asperges en bietjes in een natte doek wikkelen omdat ze gevoelig zijn voor licht en dol op vocht.
Tomaten, kiwi's en rijpe appels geven veel ethyleen af. Extra gevoelig voor ethyleen zijn bijna alle koolsoorten, courgettes, komkommers, aubergines, paddestoelen. Bewaar deze producten dus niet bij elkaar.
Als je de steel van een bananen- of druiventros luchtdicht afdekt verleng je de houdbaarheid. In grootmoeders tijd lakte men het steeltje dicht. Tegenwoordig sluit men het af met plastic folie.
Reacties
Een reactie posten