Eelt en kloven

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag en bestaat uit dode huidcellen. Eelt beschermt de huid tegen schuren en hoge druk. Een dunne laag eelt is normaal en daar hoef je niets aan te doen.

Door knellende schoenen, overgewicht, veel staan of een verkeerde stand van de voeten kan er teveel eelt ontstaan op de voeten. Als de druk op 1 punt zit ontstaat er een likdoorn, bij verdeelde druk een dikke laag eelt. Een andere naam voor likdoorn is eksteroog.

Als een dikke eeltlaag uitdroogt ontstaan er barstjes; de beruchte (hiel)kloven. Deze barstjes lopen door tot aan het levende weefsel en kunnen pijn veroorzaken bij druk. De kloven worden opengeduwd als je staat of loopt.
Uitdroging kun je verhelpen door de voeten een paar dagen achter elkaar, voor het slapen gaan, in te smeren met een dikke laag vaseline of uierzalf en katoenen sokken eroverheen aan te trekken. Doe bij hele diepe hielkloven een stukje keukenfolie op de ingesmeerde hiel en doe daar de sokken overheen.

Teveel eelt kun je wegborstelen, -schuren of -schaven. Maak de huid eerst week met een warm voetenbadje van 15 minuten met wat soda, azijn of zeep. Kijk of je de huidcellen met een harde (tanden)borstel weg krijgt en ga dan pas schuren met een vijl of puimsteen. Wees voorzichtig met raspen, je haalt er al snel teveel mee af. Er moet altijd een dunne laag eelt blijven zitten!
Een eeltlaag kun je in toom houden door hem regelmatig te borstelen of te scrubben.

Likdoorns kun je zacht maken met een pleister met honing, groene zeep, een plakje knoflook of een doorgesneden rozijn. Doe 3 dagen achter elkaar een verse pleister erop en de likdoorn laat zich makkelijk verwijderen. Je kunt een likdoorn ook eventueel verweken met wrattenspul (salicylzuur).

Reacties