Huilbaby

Baby'tjes onder de 6 maanden kunnen nog niet manipuleren of praten. Dus als het huilt, dan is er iets aan de hand. Dan heeft het honger, pijn of is er ander onwelbehagen. Het is lastig om te achterhalen wat er mis is. Ieder baby'tje reageert anders. Je kunt het volgende proberen om het onwelbehagen op te heffen:

Inbakeren
In de buik zit een baby strak ingepakt. Als dat geborgen gevoel wegvalt kan een baby zich onveilig voelen.
Inbakeren is een baby strak in doeken wikkelen. Leg de armpjes langs het lichaam en zorg dat de beentjes nog kunnen bewegen. Laat het hoofd vrij.

Omgevingsgeluid
In de buik hoort een baby voortdurend bloed stromen en een hartslag. Het is er nooit stil. Stofzuigen, het geluid van een rijdende auto, afzuigkap of speciale geluidsopnames met hartslag erin verwerkt kunnen heel rustgevend werken.

Beweging
Een zwangere vrouw beweegt continu en de baby beweegt met haar mee. Wieg de baby in je armen. Leg de baby in een schommelwieg of in een hangmatje. Ga rijden met de kinderwagen en houdt de kinderwagen in beweging als je zelf stil staat.

Geur
Sommige baby'tjes reageren heel sterk op geur. Leg nachtkleding of iets dergelijks van degene waarbij de baby het rustigst is, in zijn buurt.

Draagdoek
Met een draagdoek dicht op je lijf combineer je de 4 bovenstaande tips; inbakeren, omgevingsgeluiden, beweging en geur!

Teveel prikkels
Kraamvisite die de baby wakker houdt, plotselinge harde geluiden, net iets te vaak op het kamertje kijken, een baby die zich plotseling moet aanpassen aan een ander ritme of teveel kleuren en beweging kunnen ervoor zorgen dat de baby niet aan zijn slaap toe komt, oververmoeid raakt en gaat huilen.
Oma's raad; orde, rust en regelmaat geldt nog steeds!

Reacties