Te weinig ruimte boven de vloeistof of een te heftige gisting bleken dit te kunnen veroorzaken. Het was eenvoudig op te lossen door het waterslot er even af te halen, schoon te maken en opnieuw te plaatsen. Dit keer met iets tussenruimte en nu gaat het goed.
Ik vind het zo gezellig in de keuken. De druiven van het balkon die staan te pruttelen doordat de suiker omgezet wordt in alcohol. Plop, plop klinkt het dan door het waterslot.
Een waterslot is nodig omdat er geen zuurstof bij mag komen, dan zou de alcohol omgezet worden in azijn. Terwijl er wel koolzuurgas, dat ontstaat door de omzetting van suiker in alcohol, moet kunnen ontsnappen.
Heb je geen waterslot? Je kunt er zelf een maken met een slangetje dat je vouwt zodat er een "sifon" ontstaat. Of laat het uiteinde van een slangetje uitkomen in een glas water.
Waar je ook gebruik van kunt maken is dat koolzuurgas zwaarder is als lucht. Zorg dat je wat ruimte hebt boven de vloeistof en een piepklein gaatje bovenin de kurk/dop. Het ontstane koolzuurgas zal als een deken op de wijn blijven liggen en door overdruk zal het naar buiten geperst worden door het kleine gaatje. Diezelfde overdruk zorgt ervoor dat er geen lucht naar binnen gaat.
Hobbybrouwen (Johnny Stardust) |
Wijnmaker.blogspot |
Zelf wijn maken van je druiven?
Kijk hier mijn instagramfoto's en -filmpjes.
Ik doe het in een gewone wijnfles en inmiddels zonder enige toevoeging. Geen starter, geen voedingszout en geen sulfiet. Ik vind het vooral leuk om het proces te zien. Ik ben geen wijndrinker (bier it is!) en laat het na het proeven wijnazijn worden. Die is echt heerlijk!
Reacties
Een reactie posten