Het regende zowat de hele tweede pinksterdag. Toen de zon doorbrak liep ik de tuin in, zag dat de Daslook helemaal uitgebloeid was en pakte snel een schaar om de schermen met zaad eruit te knippen. Net op tijd voordat de volgende regenbui losbarstte.
Ik maak er 'kappertjes' van. Kappertjes tussen aanhalingstekens omdat echte kappertjes bloemknopjes zijn van de kappertjesplant (Capparis Spinoza). En ik gebruik dus zaadjes van Daslook.Werkwijze:
- Verzamel verse, nog groene zaden.
- Indien nodig wassen.
- Strooi er een overmaat van zout overheen en laat minimaal een nachtje staan.
- Spoel af en laat uitlekken. (Als al het zout verdwenen is hoef je niet af te spoelen, dan is uitlekken voldoende).
- Doe in een glazen potje en overgiet met azijn.
- Breng de inhoud aan de kook. Au bain marie of voorzichtig in de magnetron.
- Sluit af met deksel en zet even ondersteboven.
- Tijdens het afkoelen trekt het deksel vacuüm, de inhoud is nu zeker 1 jaar houdbaar.
- Laat minimaal 1 week op smaak komen voordat je het eet.
Vorig jaar maakte ik een combi: daslookzaden en bieslookbloemknopjes. Het potje herbruikte ik later voor deo-uit-een-potje met heerlijke lavendelolie. Maar de geur van de daslook was zo erg in het deksel getrokken dat ik de deo een paar dagen later heb weggegooid. Ondanks dat het deksel 2x in de vaatwasser geweest, kwartiertje geweekt had in azijn en kwartiertje geweekt had in soda. Een oproepje op Twitter hoe geur uit een potdeksel te krijgen leverde eigenlijk maar één goede tip op die ik al kende; weggooien, er is een overvloed aan wegwerp potdeksel zonder geur. Maar als iemand nog een goede tip heeft om geur uit een potdeksel te krijgen?
Reacties
Een reactie posten