Geen nieuwe kleding meer kopen

Online kennis Kitty is samen met Elsa met een geweldig initiatief begonnen; een uurtje per maand gaan ze voor een fast fashionwinkel zitten en kleding herstellen.

Lees hier hoe je mee kunt doen:
Koop niet méér. Repareer

Moeder Theresa zei lang geleden: ‘Wat me het meest ergert is niet dat er rijken en armen bestaan, het is de verspilling.’

Het is afgrijselijk hoeveel textiel er onder erbarmelijke omstandigheden wordt gemaakt, waar grondstoffen voor worden verbruikt, waarmee het milieu wordt belast om uiteindelijk te worden weggegooid. Soms zelfs ongebruikt.
Gekocht maar nooit gedragen...
Afgedankt omdat het niet (meer) past... Retouren die niet meer als nieuw verkocht kunnen worden...
Seizoens-overschotten die niemand meer wil kopen...
Seizoens-overschotten van merken die de prijzen niet willen uithollen...

Tot begin jaren '90, de tijd voor H&M en Primark, loonde het om zelf kleding te maken, aan te passen en te herstellen. Tegenwoordig is nieuw kopen goedkoper. Waar is de tijd gebleven dat je een nog werkende rits uit een versleten broek knipte?

Ik had een creatieve oma, een trapnaaimachine en een geweldig boek in mijn tienerjaren [zie dit blogje]. Kleding van destijds is voor mij een goede herinnering: naaien, haken, breien en eens per jaar, met Koninginnedag naar Amsterdam. Met zakken vol kleding gingen we met de trein terug. We liepen er hipper bij dan klasgenoten, leek wel of het modebeeld in Limburg altijd iets achter liep.

Inspiratiebron uit mijn jeugd, Pieke Stuvel, heeft recentelijk een nieuw boek uitgebracht. Het grote naaiboek. Hergebruik en repareer. Heb lol in het doen. Ik ga toch eens kijken of ik het zelfmaakvirus weer eens wat kan aanwakkeren al is tweedehands kopen gezien de overvloed een makkelijker alternatief. En de dochters aansteken, ze maken wel eens wat en kopen veel tweedehands [het is ze met de paplepel ingegoten] maar die mobiele telefoons slurpen toch wel heel veel vrije tijd op.

2011, 24 stuks gescoord voor nog geen €35

Reacties