Kaas maken van bedorven melk

Al jaren, sinds maart 2018 om precies te zijn, was ik het van plan. Hüttenkäse maken van melk die ik anders weg zou gooien. Maar ja, we proberen zuivelgebruik te minderen en drinken al jaren geen melk meer. Af en toe maakt man cappuccino voor visite, trok de laatste keer per ongeluk een nieuw pak open en zo kon het gebeuren dat er al tijden twee aangebroken pakken melk in de koelkast stonden. Een daarvan was inmiddels bedorven en stonk...

Werkwijze:

  • Breng de zure melk met wat zout aan de kook. (Als de melk nog niet zuur is doe er dan wat citroensap of azijn bij).
  • Roer totdat de boel gaat schiften, stop daarna met roeren.
  • Laat op zacht pitje pruttelen totdat er een dikke witte bovenlaag met heldere vloeistof eronder ontstaat. De witte bovenlaag heet wrongel, de vloeistof eronder wei.
  • Filter door een (kaas)doek. Ik gebruikte een zakdoek in een zeef.
  • Laat uitlekken. Enkele uren tot een dag. Hoe langer hoe droger de kaas wordt.
  • Doe in een potje en breng eventueel op smaak met wat kruiden.
  • Bewaar in de koelkast.




Ik heb iets te kort laten pruttelen, de wei was nog wittig. 
Ik deed er wat verse bieslook en peper doorheen.
In de koelkast werd de kaas nog wat harder dan hier op de foto.
De smaak was steviger dan ik verwachtte van hüttenkäse. Ik denk omdat ik zure melk heb gebruikt, dan is de wrongel al wat gerijpt.

Zonde om van goede melk te maken. Het is goedkoper en minder verspilling van verpakkingsmateriaal om hüttenkäse kant en klaar te kopen. Van een liter melk houd je namelijk nog geen 200 gram hüttenkäse over.

Meer over hüttenkäse in de post van maart 2018.

Reacties