Rabarbertaart

Eigenlijk net iets te laat in het seizoen... mijn favoriete recept voor rabarbertaart dat ik in de loop der tijd heb geperfectioneerd.
Toch week ik er de laatste keer vanaf, omdat ik geen mooie rabarber had waar ik ruiten van kon snijden. Ik sneed kleine rechte stukjes en zette ze rechtop. Waardoor er rabarbervocht verdampte en naar beneden sijpelde. Met als gevolg een minder smeuïge vulling en een zachtere taartbodem. De reactie op de taart was dit keer: 'lekker fris'...

Dus bij deze; leg rabarberstukjes altijd met de snijkanten tegen elkaar aan. Zodat het sap niet ontsnapt.

HET RECEPT

Voor de vulling:
500 gram rabarber
75 gram suiker
2 eetlepels (aardbeien)jam
1 ei

Ingrediënten deeg:
125 gram bloem
125 gram volkorenmeel
125 gram koude boter
75 gram suiker
1 ei

Werkwijze:
Maak de rabarber schoon en snijdt in mooie ruiten (of vierkantjes of rechthoekjes).
Doe in een bak en schep er de jam en suiker doorheen en laat even staan.
Kneed de boter door de droge bestanddelen totdat je kruimels hebt.
Voeg dan het ei toe en kneed totdat je een bal hebt.
Zet de oven aan op 180 graden.
Rol de bal uit tot een cirkel van circa 40 cm doorsnede, dat gaat het handigst tussen 2 vellen bakpapier!
Leg het deeg met bakpapier in een grote bakvorm of rechtstreeks op de bakplaat.
Leg de rabarber in een mooi mozaïek op het deeg. Op de foto begon ik met de 8 dikste stukken in het midden (taart rechts). Er zijn meerdere varianten mogelijk.*
Klop vervolgens het eitje los in de bak waar de rabarber in zat en strijk dit over de rabarber.
Vouw het deeg aan de randen over de rabarber.
Bak de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Even laten afkoelen voordat je gaat smullen. Direct uit de oven heeft ie nog geen stevigheid!

Varianten:







Ik heb meerdere recepten, en ze al eerder gedeeld

Reacties