De daslook woekert heerlijk in de tuin en nu heb ik meer dan voldoende om eens pesto te maken in plaats van kruidenboter. Ik legde wat recepten van traditionele pesto (basilicum, knoflook, olijfolie, pijnboompitten en parmezaanse kaas) en daslookpesto naast elkaar en kwam na wat proeven en experimenteren tot dit recept:
- 80 gram verse daslook
- 80 gram pecan-noten
- 120 ml olijfolie
- 1 theelepel zout
- versgemalen peper
- 1 - 2 eetlepels citroensap
Met deze hoeveelheden maak je een jampot vol. Dat is best veel, je kunt de hoeveelheden halveren.
Werkwijze
Was de daslook, maak droog en knip in stukjes.
Rooster de noten totdat ze geuren.
Hak in de keukenmachine of met een staafmixer de daslook en noten met de helft van de olie fijn. Voeg het citroensap toe en zoveel olie totdat je de gewenste dikte bereikt. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Variaties
- Je kunt andere noten gebruiken: ik zag pijnboompitten, hazelnoten, walnoten en cashewnoten voorbijkomen in de recepten.
- Je kunt andere olie gebruiken, pesto uit de supermarkt is vaak gemaakt met zonnebloemolie. Omdat dat een goedkopere olie is, dat zal binnenkort wellicht anders zijn.
- Geraspte citroenschil toevoegen.
- Een deel van de daslook vervangen door peterselie of koriander.
- En je kunt hem mét een harde kaas (parmezaan of oude kaas) maken. Neem 80 gr geraspte kaas en ongeveer 40ml extra olie. Gebruik minder zout.
Eet smakelijk!
Met een laagje olie bovenop is de pesto in de koelkast 2 tot 3 weken houdbaar.
Andere recepten met daslook:
Daslookkappertjes van de zaadjes
Reacties
Een reactie posten